Är elcykel ett nytt sätt att spara pengar på?

Hela tanken med att investera i en elcykel frodades under vintern när bilbatteriet vid två tillfällen laddades ur på grund av att bilen användes för korta sträckor. Skulle det vara klokare att investera i en elcykel för 5 000 kr och sälja av bilen för att omfördela dessa pengar till börsen? Mitt svar blev JA.

"Cykel" från http://www.rull.se. Inlägget är ej sponsrat.

Från tanke till verkstad så beställde jag hem en elcykel för 5 000 kr i mars och insåg att det här skulle bli ett bra köp inför våren och till sommaren. Jag började räkna på hur denna investeringen skulle jämföras med kostnaden för bilen och kom fram till följande:

Jag använder i min beräkning att bilen drar 1 liter per 10 km men i mitt fall så drog bilen aningen mer på grund av V5 motor och stadskörning. Rubriken diverse slitage avser försäkring, skatt, värdeminskning och slitage på bildelar. Beloppet kan vara aningen lågt men min bil vid tillfället var av äldre modell.

Beräkningen för elcykel ser ut enligt följande:

Enligt specifikationen för min elcykel så ska en full laddning ha 30 km färd i sig, men uppskattningsvis så brukar jag ladda min elcykel en gång per 20 km. En full laddning kostar uppskattningsvis 0,15 öre vilket innebär att mitt räkneexempel är lite för "dyrt" men ändå rimligt. Diverse slitage på en elcykel är extremt svårt att reflektera över. Möjligtvis att bromsarna och däcken är något du som användare kommer vilja hålla i bra skick. Under mina sex månader som ägare är det inga problem med däcken men bromsarna börjar bli utslitna och kommer rimligtvis behöva ses över nu till vintern.

Hur länge tar det innan investeringen har lönat sig?

Det tar ungefär nio månader innan du går + - noll på din investering och därefter kommer du att spara mellan 562 kr och 618 kr per månad.

Vad har ni för tankar och idéer kring att se den här investeringen som ett sparande?

Väl mött
NKI

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *