NYCKELTAL

För att kunna granska, bedöma och reflektera över en rapport är det viktigt att ha tillgång till kunskap om nyckeltal. Jag kommer här nedan att presentera ett antal nyckeltal som jag tycker är viktiga. Den här sidan kommer att uppdateras löpande med fler nyckeltal som ni kan använda er av vid er analys av respektive bolag.

Direktavkastning

För dig som söker efter utdelningar kan det vara väsentligt att titta på direktavkastningen. Direktavkastningen beräknar hur stor avkastning du får på investerat kapital. Notera att kursförändringar inte tas i beaktande. Beräkning för den ser ut enligt följande:

Vinstmått

För att kunna ha utdelningar är det bra om företaget går med vinst. Det gör man genom att få avkastning på sitt egna kapital (det aktieägarna satt in).

EBITDA

Det här nyckeltalet är ett sätt att värdera företagets rörelseresultat utan att ha med finansiella beslut och skatter i beräkningen. Förkortningen EBITDA står för Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. På svenska blir det rörelseresultat före räntor, skatter, avskrivningar och nedskrivningar. Såhär beräknar du EBITDA:

Nu har ni lite mer kunskap om nyckeltal och det är dags att applicera detta på börsens alla bolag. Men hur vet ni vilket bolag som är bäst? Jag rekommenderar att ni kommer fram till er egen strategi för att kunna nyttja nyckeltalen på bästa sätt. Det kanske faktiskt är bättre att investera kortsiktigt med den informationen du har utläst från dina beräkningar. Historiskt har det lönat sig att investera långsiktigt och det är även den vägen jag har valt att investera i. Investera bara det ni har råd att förlora samt det ni har råd att avvara utan att vara där och norpa lite pengar om det börjar bli lite skralt på kontot.

Sparkvot

PS. För att beräkna din personliga sparkvot för till exempel en månad kan du nyttja:

Har ni några frågor eller funderingar över ovanstående? Tveka inte över att kommentera eller kontakta mig för mer info.

Väl mött

NKI

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *