ATT DRIVA FÖRETAG

Vad behöver ni tänka på för att lyckas?

För att lyckas krävs det att ni har rätt inställning. Många tror troligtvis att det är enkelt att driva företag och tjäna pengar men den faktiska verkligheten är lite annorlunda. Det kan i vissa fall ta flera år innan företaget går med vinst och ni kan ta ut lön. Som jag kommer nämna nedan så innebär att driva företag sena kvällar och i vissa fall nätter en verklighet som de flesta anställda inte tänker på i första läget när de går till arbetet. En anställning på 100%, 40 timmar kommer till en början troligtvis bara vara historia. Fråga de flesta egenföretagare hur mycket de jobbar så kommer svaret troligtvis vara närmare 60 timmar eller än fler.

Det klassiska uttrycket "Du blir som du umgås" är ett extremt bra uttryck att tänka på när ni ska lyckas. Genom att omge dig med framgångsrika, antingen entreprenörer eller personligheter som utvecklar dig är otroligt viktigt. Ni behöver människor som pushar er till att lyckas med ert företag.

Att se upp till någon som lyckats är också viktigt. Inom aktievärlden är det många som har Warren Buffett och Per H Börjesson som idoler för att de lyckats skapa något som folk drömmer om. Tänk om ni skulle nå några få % av vad dessa herrar, era idoler har uppnått. Ni hade haft en fantastiskt fin portfölj som avkastat mycket pengar framöver. Likt denna jämförelsen behöver ni ha någon idol inom företagande som ni ser upp till, som lyckats bygga upp sin dröm. Det är den här drömmen om företagande ni vill förverkliga och leva på också.

Hur träffar ni nya människor? Runt om i landet organiseras nyföretagarträffar och seminarium som går att deltaga i. Det kanske till och med finns rätt person i någon lokal idrottsklubb? Gymmet? Eller i ett forum på nätet som ni kan komma i kontakt på.

Kommer ditt företag få plats på marknaden?

Hur ser din idé ut? Ta din idé och börja reflektera med den i en SWOT-analys. Analysen går ut på att granska Strengths (styrkor), Weakneses (svagheter), Opportunities (möjligheter) och Treaths (hot).

Min exempelidé (en produkt) skulle kunna vara att sälja klämmor som håller ihop sockorna i tvättmaskinen.

Vad skulle det då kunna finnas för styrkor med den här produkten? Klämman håller ihop sockorna så att det enkelt går att se vilken som är höger och vänster. Den sparar tid vid efterarbetet genom att ni slipper leta efter två par som matchar med varandra. Hur ofta brukar det inte finnas en socka som är ensam?

Skulle vi däremot diskutera svagheter och du är väl medveten om att kvalitén på den här plasten är svag samt helt okänd för kunderna så kommer det falla under denna kategorin. Du kanske till och med vet om att priset är för högt men nödvändigt för att din verksamhet ska gå runt och täcka alla fasta driftkostnader.

Möjligheterna med klämman kan vara att det är en helt unik produkt som intar marknaden och kan revolutionera branschen. Produkten i säg kan ha en enorm möjlighet att påverka en viss målgrupp till att den är "ett måste" i hemmet.

Hoten blir som de flesta troligtvis räknat ut, konkurrenterna. Men beroende på vilken produkt ni analyserar kan det till exempel finnas politiska eller demografiska hot som ni måste vara medvetna om och ta hänsyn till för att just er produkt ska vara framgångsrik.

Hur väl är du bekant med bokföring och pappersarbete?

Det finns pengar att spara när ni beslutar er för att göra det själv men till vilket pris? Är ni inte intresserade av att lägga kvällar och i vissa fall nätter för att bokföringen och papper ska struktureras rätt kan en redovisningskonsult vara lösningen på ditt tidssparande. När det kommer till att bestämma sig för om ni ska göra det själva eller om ni ska anlita en redovisningskonsult är det tre frågor du behöver besvara för dig själv:

* Har jag kunskap om bokföring och strukturerat pappersarbete?
* Vill jag lägga tid på detta, ofta sena kvällar?
* Är det värt att göra det själv eller leja bort det för 5 000 - 10 000 kronor

Om ni trots allt bestämmer er för att bokföra själv är Fortnox ett bra alternativ som är ett program med ekonomi- och administrationslösningar.

Jag, NKI är redovisningskonsult och mitt råd är att om ni saknar erfarenhet så är det bättre att leja bort bokföringen till en billigare peng och få det korrekt från början. För att ta ett exempel från min verklighet så finns det ett bolag som skulle haft en kostnad på ca 8 000 kronor men den totala kostnaden blev hissnande 35 000 kronor på grund av att många verifikationer var fel och behövde rättas. Underlag saknades och många timmar gick åt att sammanställa vad som behövde göras och sen åtgärda det.

Det enklaste sättet att spara pengar vid anlitande av redovisningskonsult är att trots allt vara relativt intresserad av pappersarbetet. För att redovisningskonsulten ska spara tid så finns det några tips som ni enkelt kan använda er av för det ska bli billigare (aktiebolag). Dessa underlag är bra att förbereda och kommer spara tid:

* Skattekonto för hela räkenskapsåret
* Sammanställning för moms för hela räkenskapsåret
* Sammanställning för sociala avgifter för hela räkenskapsåret
* Bankkontoutdrag samt engagemangsbesked
* Lagersammanställning
* Försäkringsbrev
* Kund- och leverantörsreskontra
* Upplupna semesterlöner

Om ni har några frågor eller funderingar som ni tror att jag genom mitt yrke kan svara på så får ni mer än gärna ställa dessa. Allt för en öppen dialog!

Väl mött

NKI

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *